torsdag 25 september 2008

Hej Flugornas herre-läsare!
Ledsen att jag lägger ut det här för sent. Ni får självklart två dagar extra på er om ni behöver. Tänk på att gå in och kolla andras kommentarer även om du själv svarat på mina. Då kan du kommentera deras. Det här är en diskussion, fast den förs inte i klassrummet.

1. Beskriv Ralph, Nasse, Jack och Simon. Förändras de under vistelsen på ön? Hur?

2. Varför lyssnar ingen till Nasse? Varför mobbas han? Hur förändras Ralphs sätt mot Nasse under vistelsen på ön?

3. Vad är det som gör att pojkarna går över till Jacks grupp? Vad gör Jack för att spela på pojkarnas skräck? Varför gör han det?

4. Simons död föregås av den rituella dansen som jägarna kommit på. Hur kan en sådan olycka ske? Vad hade kunnat förhindra den?

5. På 187-188 beskrivs "samtalet" mellan Simon och grishuvudet. Det som beskrivs är början till ett epileptiskt anfall. Vad tror du författaren menar när grishuvudet säger att odjuret är "en del av er själva. Så nära, så nära! Att det är på mig (odjuret) det beror att ingenting tjänar något till?"?

6. Fundera lite över bokens titel. Vem är det som är herre, och vilka är flugorna? Något som kan vara lite kul att veta är kanske att ordet "Belsebub", ett hebreiskt ord för Satan, betyder just "flugornas herre".

lördag 6 september 2008

Hej!
Här kommer frågorna till Flugornas herre. De ska vara besvarade senast fredag vecka 37. Svaren bedöms enligt målen i svenska. Svara genom att kommentera inlägget. Läs och kommentera gärna varandras kommentarer också (en sorts diskussion). /Anna

1. Beskriv kort vad boken handlar om. Skriv också hur långt du har läst.

2. Vad tycker du om boken så här långt? Varför tycker du så?

3. Hur är språket i boken?

4. Ganska tidigt får man en aning om att Jack och Ralph kommer att bli rivaler. Kan du ge exempel på hur?

5. Vad är det som skapar det första stora grälet? Vems sida står du på?

6. Hur skulle du känna dig om du var en av pojkarna på ön?