torsdag 25 september 2008

Hej Flugornas herre-läsare!
Ledsen att jag lägger ut det här för sent. Ni får självklart två dagar extra på er om ni behöver. Tänk på att gå in och kolla andras kommentarer även om du själv svarat på mina. Då kan du kommentera deras. Det här är en diskussion, fast den förs inte i klassrummet.

1. Beskriv Ralph, Nasse, Jack och Simon. Förändras de under vistelsen på ön? Hur?

2. Varför lyssnar ingen till Nasse? Varför mobbas han? Hur förändras Ralphs sätt mot Nasse under vistelsen på ön?

3. Vad är det som gör att pojkarna går över till Jacks grupp? Vad gör Jack för att spela på pojkarnas skräck? Varför gör han det?

4. Simons död föregås av den rituella dansen som jägarna kommit på. Hur kan en sådan olycka ske? Vad hade kunnat förhindra den?

5. På 187-188 beskrivs "samtalet" mellan Simon och grishuvudet. Det som beskrivs är början till ett epileptiskt anfall. Vad tror du författaren menar när grishuvudet säger att odjuret är "en del av er själva. Så nära, så nära! Att det är på mig (odjuret) det beror att ingenting tjänar något till?"?

6. Fundera lite över bokens titel. Vem är det som är herre, och vilka är flugorna? Något som kan vara lite kul att veta är kanske att ordet "Belsebub", ett hebreiskt ord för Satan, betyder just "flugornas herre".

20 kommentarer:

Sara sa...

1. Man märker ju väldigt tydligt att pojkarna förändras under tiden på ön speciellt Jack och Simon tycker jag. Ralph var från början ledaren och verkade som om han höll koll på saker och ting. När man närmar sig slutet så märker man att han fortfarande har ledar typen inom sig men att han tvivlar mer på sig själv.
Nasse tycker jag är sig själv enda till slutet, han får dock lite mer självförtroende mer mot slutet.
Jack var från början ingen speciell för mig, jag visste att han skulle förändras men jag trodde inte att det skulle sluta som det gjorde. Från att vara en kille som verkar bestämd på sin sak så förvandlas han till en galen psykopat.
Till sist så var vi min favorit Simon. Han var från början den lugna och sansade typen. Men han förändrades precis som de andra pojkarna, han verkade mer hispig och skrämd på slutet.

2. Nasse är tjock, har glasögon och är väldigt jobbig och det är antagligen därför han fick den position som han fick. Alla tycker att Nasse verkar mer eller mindre dum för att han aldrig kommer fram till de han vill ha sagt. Han upprepar sig och är allmänt jobbig. Ralph får dock en annan syn på Nasse när han inser att han inte är lika dum som han trott. Alla dömde honom i förväg.

Sara sa...

3. På Jacks sida av ön så finns det trygghet. Det finns inget odjur och det finns kött.
På Ralphs sida finns det regler ingen trygghet och ett odjur.
Vad skulle du själv välja? Att känna dig trygg och känna att du är en del av något. Eller känna att du är otrygg och ensam?

4.
När människor är rädda och vilsna kan allting ske. Så jag tror att det ligger kvar i bakhuvudet på pojkarna att de fortfarande var rädda.
Simon såg ju inte heller ut som sig själv när han kom fram till pojkarna så det hade nog en liten inverkan.
Jag tänkte skriva något mer men jag glömde bort det jag skulle skriva.

Fråga fem är en tolkningsfråga helt klart, var och en tycker antagligen olika om frågan.
När jag hör "odjuret är en del av er själva" så tänker jag bara på människan och dess instinkt.
Om man är utan sin familj, sitt hem och allt man är van vid mitt ute i ingenstans så skulle många inte klara av trycket och bli galna. Så det jag tror att "odjuret" menade att det skulle inte tjäna något till vad de än gjorde på ön, för människans egna tankar skulle förstöra personen. De kanske skulle finnas kvar på ön men de skulle ändå inte vara de själva.
Blev lite konstig uppläggning av det hela men jag tror nog den som läser förstår vad jag menar.

6. Har redan funderat över titeln och inte kommit fram till något lämpligt svar. Men det hela blev ju lite klarare när man fick höra förklaringen om "Belsebub"
Pojkarnas inre "omänskliga" instinkt är herre och pojkarna flugor. Sen kan det självklart bli tvärtom. Ralph tex är herre över sitt inre. Det är han som har kontrollen inte instinkten.

s-amue-l sa...

1. Jag håller med sara om att Jack har förändras mycket, men simon förändrades inte lika mycket tycker jag. När simon gick över till jacks sida så tror jag bara att simon följde efter strömmen av folk som gick över till jacks sida.
Man kunde ju ana att Jack var typen som ville vara ledare, men att han kunde förändras så mycket hade man ju ingen aning om, han blev ju helt omänsklig.
Nasse är ju ungefär samma typ hela tiden, men precis som sara sa så fick han mycket mer själförtroende. Ralf är ju också samma typ hela tiden, fast han blev mycket däppigare mot slutet, och förlorade nästan hoppet om att bli räddad ett par gånger, och då var det tur att han hade Nasse vid sin sida.
Det är inte så konstigt att dom förändras för att dom förlorar ju verklighetsbegreppet när dom är isolerade på ön. Dom vet inte längre vad som är rätt och fel.

s-amue-l sa...

2. Jag tror inte det är så att ingen lyssnar till Nasse, Ralf lyssnar ju, det märks. Men sen tror jag att det är fler som lyssnar också, men att verkar bry sig pga grupptrycket. Det är liksom förbestämt att nasse är dum och tjock.
I början av boken var ju inte Ralf så värst förtjust i Nasse, men efter ett tag så tror jag att han börjar inse att grabben kanske inte var så dum ändå.

3. Jag håller med sara om att dom framför allt går över till Jacks sida för att det finns trygghet och kött där, men dom flesta tror jag faktiskt att dom vill vara på ralfs sida egentligen. Bara att dom följde med jack från början för att det verkade häftigt att jaga, men hade ingen aning om vad följderna blev. Och efter ett tag blev det hela så seriöst att ingen vågade gå tillbaka till ralfs sida, för att dom var rädda från jack.

4. Pojkarna var ju så inne i dansen, och alla så väldigt rädda för odjuret, så när någon ropar "där är odjuret!" och man dansar runt en eld i mörkret med spjut i händerna, är det rätt så klart att man kastar spjutet. Dom kunde ju inte heller direkt se något, bara en varelse som kom småspringande fram. Det som skulle kunna förhindra den är om någon skulle ta sig samman och tysta dom andra, och verkligen kolla så att det var odjuret.

5. Jag kan väl inget annat än att hålla med Sara som vanligt, men just det här med att människan blir en helt annan person när man är utestängd från civilisationen, man går liksom bara på instinkten. Som att bli en grott människa igen, jaga med sina bara händer, och bete sig precis som, ett odjur.
(Okej, det kanske var en liten överdrift men ändå.)

6. Sara skriver återigen väldigt bra, skulle aldrig kunna formulera mig så bra, satt också och tänkte mycket på titeln, och det är väl precis som sara säger: att våran omänskliga instinkt är härren över oss själva.

A sa...

1.Att pojkarna förändras var för min del en självklarhet.
jag trodde hela tiden att dom skulle förändras.
Ralph hade precis som sara sa koll på allting men mot slutet börjar han tvivla mer på sig själv.
Och han verkar flera gånger vilja ge upp.
Nasse förändrades nästan ingenting enligt mig.
Han förblir den typen som vet nästan precis vad man ska göra, men ingen lyssnar som vanligt på honom.
Jack märkte man redan från början att han egentligen var den son ville bestämma.
Och man märkte att han bit för bit förändrades.
Men att han skulle bli sådär galen som han blev mot slutet,trodde jag inte att han skulle bli.
Simon var från början inte en så speciell prson för mig.
Men efter ett tag så tyckte jag att man började märka mer av honom i boken. Men det var nästan då han upptäckte grishuvudet som man började märka mer av honom enligt mig.
Han började väll som dom flesta bli mer och mer rädd,det är den enda förändringen av honom enligt mig.

Sara sa...

Måste bara tacka Samuel för den fina kommentaren om att jag formulerade mig bra. Tack så mycket Samuel! Det lyser faktiskt upp en dag som denna.

Hade faktiskt inte tänkt att kolla in bloggen idag men med tanke på att min dag varit skit så kunde jag lika gärna ta itu med bloggen.
Håller inte med Amanda om punkten gällande Simon. Han var viktig från start för mig... synd bara att han dog.
Håller inte med henne om att Nasse inte förändras så mycket, han förändras mycket mot slutet (I alla fall i boken) och är väldigt modig.
Håller med Amanda om att man märker redan från början att Jack vill bestämma.
I Filmen är han dock väldigt trevlig i starten och det märks inte lika tydligt, inte ens vid valet om vem som ska vara ledare.
Men det märks ju senare.

A sa...

2.Anledningen till att ingen lyssnar på Nasse är väll ganska självklar.
De flesta personer brukar ju tröttna på sånna som aldrig kommer fram till vad dom ska säga, och det kan bli ganska jobbigt efter ett tag att lyssna på dom personerna , och dessutom är han ju tjock och har glasögon, det bidrar väll bara till den punkten att ingen lyssnar på honom.
Han fick väll helt enkelt den positionen han fick bara för att killarna började tröttna på honom,och enligt dom var han väll ett slags "mobboffer".
Ralph är väll ganska trött på Nasse i början men mot slutet så tycker han mer och mer att Nasse går att lita på och är väldigt smart.(den smartaste på hela ön enligt mig)
Han försöker hjälpa Ralph nästan hela tiden och försöker väll hålla hoppet uppe

A sa...

3.Pojkarna går över till jacks sida av ön bara för där finns det ju trygghet,kött och inget odjur.
mednas på ralphs sida finns det nästan bara regler och odjuret.
Jack gör så pojkarna går över till hans sida bara för få över så många på sin egen sida, så att han kan bli den som bestämmer, och så att få bort Ralph på något sätt, så kändes det som när man läste boken.

A sa...

4.När människor blir rädda så kan nästan allt hända, och det var väll det som hände.
Alla trodde att han var odjuret och alla vart rädda när det var en som skrek "odjuret".
Om dom hade tagit reda på vad det där "odjuret" var egentligen så hade Simon kanske inte blivit dödad.

5.Samuel och Sara har svarat väldigt bra på den här frågan vilket gör det ännu svårare för mig att svara på den.
Men om det inte finns någon riktig civilisation runt omkrikng en själv, så är det väll självklart att man går mer och mer på instinkten istället för att tänka efter ordentligt.
Man blir ett odjur till sist.
Man slutar tänka logiskt och blir mer galen och vild istället.
Vad grishuvudet menade när han sa att odjuret är "en del av er själva" är väll att man började märka vid det här tillfället att pojkarna började bli mer delade.
Deras eget samhälle började gå i bitar och pojkarna blev bara galnare och dom verkade tro att det var så det skulle vara .
Men innerst inne började odjuret komma till och till sist så var det där och gick inte att stoppa.
Odjuret fanns i dom alla även fast man kanske inte tänkte på det,till och med dom som verkade mest oskyldiga.

A sa...

6.Om igen skriver både Sara och Samuel väldigt bra svar.
Och det är precis som dom säger:pojkarnas inre omänskliga instinkt är herre över dom själva.

Men sen så fanns det en annan väldigt intressant bit i boken på sidan 180 där det stod:"framför Simon hände Flugornas Herre på sin stör och grinade".
När man läste det så vart det lite smått förvirrande.

Sara sa...

Det enda som jag egentligen tycker är fel i Amandas texter är att hon tar allt som självklarheter istället för sina egna åsikter. Vet inte om jag gjort det själv och jag orkar inte heller ta reda på det genom att läsa igenom mina egna kommentarer.
Hon har tex skrivit "Anledningen till att ingen lyssnar på Nasse..." istället för "Jag tror att ingen lyssnar på Nasse för att..."
Jag irriterade mig på det i början och var tvungen att påpeka det bara. (om du ursäktar mig Amanda)
Plus att det är helt okej (vitt jag vet) om man har lika åsikter och skriver lite likadant som tex Samuel och jag gjort. Amanda skrev "Samuel och Sara har svarat väldigt bra på den här frågan vilket gör det ännu svårare för mig att svara på den" men det är ju helt okej att hon håller med oss om jag inte är helt ute och cyklar nu då?
Men förövrigt tror jag nog att jag håller med henne om det hon skrev.
Förutom på fråga fem det vill säga. Avsaknad av civilisation betyder inte att man helt plötsligt börjar leva som en vilde. Det beror nog på vilka individer som hamnar på tex en ö och hur de påverkar varandra. Flugornas herre är bara ett väldigt negativt exempel.

A sa...

Tack för svaren sara.
jag vet att det kan bli lite små jobbigt när jag skriver "att det är en självklarhet men ,det bli bara så ibland..
och visst kan det variera på den biten där det gäller att vissa blir knäppa medans andra är rätt så vanliga..om dom blir avskilda från civilisaionen.

Kevin sa...

1, Ralph vart helt Dum och tänkte bara på att döda. Jack och Nasse ville ju hem och gjorde allt för att få sin vilja igenom. Och Simon vart som rädd och orolig på slutet.

Kevin sa...

Ralph vart helt dum, och tänkte bara på att döda! Jack och Nasse ville bara hem och gjorde allt för att få sin vilja igenom. Sen vart Simon typ rädd och orolig på slutet..

Kevin sa...

2,Nasse har glasögon och är tjock, därför tycker alla att han är en idiot. I sluter ser Ralph att Nasse kanske inte va så dum som han trott, som Sara skrev.

Kevin sa...

3, På Jacks sida så finns det inget odjur och där finns även regler som man måste följa.

Kevin sa...

4, Det jag märkte var att alla som var med i dansen vart uppjagade och stressade, alla skrek och det vart bara för mycket helt enkelt. När Simon kom springande med den där lysstaven så såg det ut som något onaturligt, ett ufo eller nått. Helt plötsligt så var det någon som skrek att "odjuret" kom och då, vart det helt plötsligt verkligt och alla ville döda det.

Kevin sa...

Jag har ingen aning för jag uppfattade inte riktigt allt som stod, antagligen var jag trött eller så var jag bara inte sugen på att läsa så då kom man inte in i boken.

Kevin sa...

6, Jag håller helt klart med S-A och Sara, så jag vet inte vad jag ska skriva. :)

Sara sa...

För mig så känns det mest som att Kevin ser allt i svart och vitt. Visst får du ju tycka som du vill Kevin men har du försökt tänka lite bakom skärmen?
För mig känns det mer som att Jack har sin egen tro och sådant, han måste ju ändå vara ganska smart om han lyckas få över alla på sin sida.
På fråga två så instämmer jag ju delvis med att det hade med hans utseende att göra men det handlar också om hur han var person enligt mig. Man behöver ju inte alls bli mobbad för att man klär sig lite nördigt.